Rdza jęczmienia 

Początek choroby charakteryzują pomarańczowo- czerwone krosty pojawiające się na roślinie. Mogą występować na łodydze, ale najczęściej obserwujemy je na górnej części liścia. Zarodniki rdzy przenoszone są na duże odległości poprzez wiatr, gdzie wilgotność powietrza nie jest dla nich czynnikiem ograniczającym. Optymalna temperatura do rozwoju choroby mieści się w granicach 11-22 stopnie C. Silne porażenie liścia może doprowadzić do jego całkowitego wyschnięcia, co w konsekwencji powoduje obniżenie liczby ziaren w kłosie i zmniejszenie plonu. W celu ograniczenia wystąpępowania choroby możemy zastosować opóźniony siew jesienny oraz wybrać odmiany o niższej podatności na zachorowania. W zwalczaniu choroby warto postawić na substancje z grupy strobiluryn.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X